De auteur

Piet Peters (°1955) studeerde Sociale Wetenschappen aan de KULeuven. Dat werd de aanzet tot een gevarieerde loopbaan in de sport- en de sociaalculturele sector, later in de audiovisuele en de IT-sector. (12 stielen en 13 ongelukken? Nee, gewoon een ongedurige, wispelturige en gulzige duizendpoot, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen.) In de jaren 90 vielen alle puzzelstukjes toevallig samen in dé job met antwoorden op zijn vele interesses maar ook prikkels voor nieuwe belangstellingen. Deze job past hem ook vandaag (intussen pensioengerechtigd) nog altijd als een handschoen: freelancevertaler, revisor, eindredacteur, copywriter, ghostwriter, columnist, … Kortom: stoeien in de speeltuin van de Nederlandse taal, meestal met veel ruimte voor speurwerk met betrekking tot allerlei boeiende onderwerpen.

Van 2012 tot 2014 volgde Piet Peters bij CVO De Oranjerie de officiële opleiding tot stadsgids (om ook eens iets anders te doen). Zijn eindwerk was een eigenzinnige kennismakingswandeling door de stad Leuven (ook vandaag exclusief bij Piet te reserveren). Daarna volgde hij nog enkele capita selecta uit de opleidingen tot museumgids en reisbegeleider.

Tijdens deze opleidingen geraakte hij geïntrigeerd door de Limburgse Successieoorlog (einde 13e eeuw). Piet wilde er zoals altijd zowat álles van weten en leerde al snel dat "Limburg" een uiterst verwarrend concept is en blijft; dat de nagenoeg vergeten Slag bij Woeringen (1288) veel belangrijker is geweest voor Brabant (en voor heel het latere België) dan de overdreven gehypete Guldensporenslag (1302) voor een stukje Vlaanderen; en … dat deze laatste slag bij Kortrijk onterecht allerlei "primeurs" toegeschreven krijgt die veeleer aan Woeringen 1288 toebehoren. 
Guldensporenslag 1302 | P. Peters © 2011 - 2024